RSS

Friday, October 10, 2014

Resepi masakan ayam


1. Barbeque Ayam Berempah
Bahan-bahannya
1 kg ayam @ 1kg kepak ayam
4 sudu besar serbuk cili
5 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
4 cm halia
4 cm lengkuas
10 batang serai(dihiris halus)
2 sudu besar jintan manis (blender kering)
1 1/2 sudu besar jintan putih (blender kering)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
  • caranya

    Bersihkan ayam kemudian toskan airnya. Masukkan semua bahan ke dalam blender termasuk jintan yang telah diblend kering.
  • Perap ayam selama 2-3 jam sebelum dibakar. (Lebih lama perap lebih sedap)

2.Ayam Masak Lemak Daun Kunyit
Bahan-bahannya
Ayam seekor di potong ikut selera
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Cili Api kampung 20 biji
- Sedikit halia
- Sedikit lengkuas
- dua biji tomato dibelah empat
- Sedikit kunyit serbuk
- Sehelai daun kunyit disimpul
- Santan RM1.00 bahagikan dua
caranya 

  • Kisarkan cili, bawang, halia, kunyit, dan lengkuas. Kemudian masukkan kedalam periuk. Masukkan ayam dan jerang diatas api yang sederhana.
  • Agak2 isi ayam dah memutih sedikit masukkan satu bahagian santan dan campur semangkuk air sejuk dan serbuk kunyit kacau hingga sebati dan biar dia menggelegak seketika.
  • Kemudian masukkan daun kunyit yang disimpul tadi dan buah tomato. Kacau biar sebati masukkan satu bahagian santan lagi.
  • Bila menggelegak masukkan garam, ajinomoto dan bolehlah padam api.

3.Ayam Percik Special
Bahan-bahannya


  • 1 ekor ayam yang agak besar (dipotong 4 dan di kelar-kelar sedikit supaya masak di dalammya dan ditoskan airnya)
    Bahan A: (diblender dengan sedikit air)
    3 batang serai
    2 inci halia
    3 biji bawang putih
    4 biji bawang merah
    Bahan B:
    1 1/2 cawan air asam jawa pekat
    7 sudu besar gula
    garam secukupnya
    Bahan C:
    6 sudu besar cili kering yang sudah di blender (kalau tak nak pedas kurangkan sikit)
    1 cawan santan pekat

    caranya

    Panaskan kuali dan masukkan minyak.
  • Tumiskan bahan A sehingga agak kering dan wangi. Masukkan gula, bila agak pekat masukkan air asam jawa.
  • Biarkan mendidih dan masukkan ayam. Kacau rata.
  • Tambahkan garam, biarkan ayam separuh masak baru masukkan cili kering. Bila mendidih masukkan santan pekat. Bila kuah separuh pekat, keluarkan ayam tadi kedalan bekas lain. Kacau lagi kuah percik yang tinggal sehingga pekat. Tutup api.
  • Sekarang bolehlah di bakar ayam tadi sambil dicurahkan sedikit kuah percik keatas ayam tadi.(Jangan dibakar terlalu lama kerana ayam tadi telah pun pun dimasak)
  • Bila sudah siap bolehlah dihidangkan ayam percik special bersama kuahnya.

4. Ayam Berempah Ala Sate

Bahan-bahannya 
1/2 ekor ayam
Bahan untuk dikisar:
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
sedikit serbuk kunyit
garam
gula melaka
caranya
  • Kisar semua bahan-bahan diatas sehingga
    hancur.
  • Perapkan bersama ayam selama 6 jam.Selepas itu gorenglah dgn api sederhana dan tutup sehingga ayam masak.
    Selamat mencuba

5. Ayam Masak Merah
Bahan-bahannya
Bahan untuk dikisar:
30 gm cili kering
30 gm halia
20 gm bawang putih
90 gm serai
200 gm bawang besar
300 gm tomato
200 gm minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
1.5 kg ayam dipotong 10 bahagian dan digoreng setengah masak

caranya
  • Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
  • Setelah itu masukkan ayam, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa. Gaulkan hingga sebati dan rata.
  • Apabila telah kering bolehlah diangkat.


 6. Ayam & Sayuran Masak Paprik

Bahan-bahannya

500 gm ayam dipotong kecil
Sedikit sotong, udang, daging
4 biji tomato
1 batang carrot
1 peket jagung muda
100 gm bunga kobis
100 gm brocolli
2 helai daun limau purut
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
caranya
  • Bawang merah,putih dan halia ditumis hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kisar hingga naik bau, kemudian masukkan garam.
  • Masukkan sos tiram dan biar sebentar. Masukkan ayam, daging, sotong, udang dan sayuran. Biarkan hingga masak.
    Masukkan daun limau purut untuk baunya.
  • Kemudian masukkan sos cili untuk memekatkan kuah paprik.

 7. Ayam Panggang Lemak

Bahan-bahannya
1 ekor ayam yang sederhana besarnya, dibelah perut atau dipotong sesuka hati.
Kelapa parut diambil santan pekat sebanyak 3 cawan
Seinci halia
Seinci kunyit hidup
10 ulas bawang merah sederhana besarnya.
10 biji bunga cengkih
3 keping asam keping
5 helai daun limau parut
Sehelai daun kunyit
3 Helai daun salam
Garam secukup rasa
caranya
  • Ayam dibelah dua, halia dan kunyit ditumbuk sampai lumat, tumbuk bawang putih dan bawang merah.
  • Kemudian disapukan kepada ayam sesudah dibersihkan.
    Panaskan kuali, masukan santan dan daun kunyit, daun limau,cengkih, kayu manis, asam keping dan garam.
    Kacau santan sampai rata sehingga agak panas.
  • Masukkan ayam, masak dengan api yang sederhana.
    Setelah kering santan, barulah diangkit.
    *Kalau mahu disedapkan lagi, bakar seketika dalam ketuhar.
    *Susun dengan taburan sohon goreng.

8. Ayam Bersos Tiram & Cili Kering
Bahan-bahannya
½ ekor ayam
3 inci halia - seelok-eloknya halia muda
2 biji bawang putih ( di hiris bulat)
1 biji bawang besar ( di hiris bulat)
8-10 tangkai cili kering ( di potong 2 inci)
3 sudu besar sos tiram
Sedikit daun bawang
Sedikit garam dan serbuk perasa
Sedikit minyak
Sedikit air
Sedikit tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
caranya
  • Ayam di potong kecil-kecil. Basuh bersih ayam tersebut dan lumurkan sedikit sahaja garam.
  • Panaskan minyak dan goreng ayam tersebut selama 10 minit (agak-agak masak). Kemudian tumiskan bawang besar, halia dan bawang putih (dengan minyak yg sedikit).
  • Bila agak garing masukkan ayam tadi bersama-sama sos tiram dan cili kering. Kacau dengan api yang perlahan.
  • Masukkan garam (agak-agak kerana sos tiram dan ayam tersebut telah masin) , serbuk perasa dan bancuhan tepung jagung tadi.
  • Bolehlah di angkat dan taburkan daun bawang tadi.

9. Ayam Bakar Mayonis

Bahan-bahannya 
1 ekor ayam yang bersaiz serdahana
1 bungkus kecil rempah kari ayam
5 sudu mayonis
Sedikit garam dan kunyit
caranya
  • Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
  • Kemudian lumurkan rempah tersebut ke ayam tadi dan ratakan maryonis ke atas ayam tersebut dan biarkan selama 1 jam sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro atau oven.

10. Ayam Masak Siam
Bahan-bahannya
5 ketul dada ayam
2 ketul kiub ayam
2 sudu besar lada giling
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 biji bawang besar(potong 4)
2 batang serai (dititik)
4 helai daun limau purut
1 biji limau purut (ambil airnya)
Sedikit minyak untuk menumis
caranya
  • Dada ayam dipotong kecil-kecil.
  • Tumiskan halia, bawang putih dan cili giling hingga naik bau.
  • Masukkan kiub ayam,serai dan daun limau purut.
  • Masukkan isi ayam yang telah dipotong-potong.Tutup masakan  dengan penutup sebentar.
  • Apabila ayam hampir masak, perahkan limau nipis dan masukkan bawang besar.
  • Tumis sebentar dan angkat untuk dihidangkan.

11. Gulai Lemak Ikan Haruan
Bahan-bahannya

1 ekor ikan haruan
kelapa parut 1/2 biji
Cili api - 6/7 btg, asam keping,serbuk kunyit,bawang,garam secukup rasa.
caranya
  • Ikan dibersihkan.
  • Tumbuk cili padi sampai lumat.
  • Dalam periuk,masukkan santan yg telah diperah,ikan,cili,asam keping,dan garam secukup rasa.Masak sehingga kuah pekat.

 12. Ikan Merah Bersos Cili
Bahan-bahannya
400 gm ikan merah
150 gm cili kering
75 gm serai
100 bawang putih
100 bawang merah
1/2 sudu besar belacan

1 liter minak masak
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
10 helai daun limau purut
100 gm cili sos
caranya
  • Pearapkan isi ikan dengan garam dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
  • Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik baunya.
  • Masukkan sos ikan , gula dan garam secukup rasa. Biarkan seketika.
  • Atur ikan yang telah digoreng di dalm pinggan. Kemudian tuangkan sos yang telah siap tadi diatasnaya dan bolehlah dihidangkan.

13. Ikan Siakap Kukus
Bahan-bahannya
seekor ikan siakap(sederhana besar)
-2 batang serai dititik
-satu inci halia dipotong halus
-daun bawang, sup
-sebiji bawang besar dihiris bulat
-cili besar(belah dua) dan asam boi
-rempah tomyam(botol),minyak jagung
-2keping nenas keping, jeruk mempelam
gula,garam & bahan perasa(secukup rasa)
caranya
  • ikan dibersihkan dan diletakkan di dalam pinggan melengkung (yang sesuai).
  • masukkan lada merah, serai, hirisan halia, daun bawang/sup, dan asam boi.
  • hiaskan dengan nenas dan jeruk mempelam.
  • masukkan bancuhan rempah tomyam (setengah cawan),satu sudu makan minyak jagung,garam dan gula (secukup rasa) .Kukuslah selama lebih kurang 10 minit.

14. Ikan Cencaru Goreng Terutup
Bahan-bahannya
3 ekor ikan cencaru (bersihkan)
-lada kering*
-bawang merah*
-sedikit halia*
-2 batang serai*
-air asam jawa
-garam,gula & sedikit perasa
-minyak masak
(kisar bahan yg bertanda * )
caranya

  • goreng ikan cencaru
  • panaskan minyak
  • masukkan bahan2 yg dikisar tadi
  • biarkan hingga naik bau
  • masukkan sebatang serai yg telah dititik
  • masukkan ikan cencaru yg telah digoreng tadi
  • masukkan sedikit air asam jawa,garam, gula dan sedikit perasa..
  • biarkan selama 2 minit
    mesti sedap punya... Selamat mencuba

15. Bawal Masam Manis
Bahan-bahannya
1 ekor ikan bawal
1 sudu besar tepung jagung
1 biji putih telur
1 biji bawang besar ] dipotong dadu
2 biji cili merah ]
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili
50 ml air
1 sudu kecil air limau nipis
Minyak masak
Garam dan gula
caranya
  • Ikan dibuang sisik dan perutnya dibersihkan. Lap ikan hingga kering. Gaulkan ikan dengan tepung jagung dan putih telur. Perapkan selama 15 minit.
  • Gorengkan ikan hingga kekuningan. Angkat dan letakkan dalam pinggan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar.
  • Masukkan semua sos, air limau nipis dan air. Kacau hingga mendidih. Setelah cukup pekat, bubuhkan cili merah, garam dan gula. Angkat dan tuangkan atas ikan hingga rata.

16. Ikan bungkus daun pisang

Bahan-bahannya

3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-kisar halus
2 ulas bawang putih-kisar halus
3 sm halia-kisar halus
1 batang serai-kisar halus
2 sudu besar cili pes
1 helai daun kunyit-hiris halus
1 keping asam-hiris halus
100 ml santan
Garam dan gula secukup rasa
caranya
  • Tumiskan bahan kisar (sebentar sahaja)
    dan masukkan cili pes,asam jawa,dan santan.Angkat.
  • Gaulkan garam dan gula.Apabila rasanya seimbang,gaulkan ramuan ke atas ikan.Gaul rata.
  • Bungkus ikan dengan daun pisang(seekor setiap bungkusan)dan ratakan ramuan serta lipat.
  • Bakar di atas arang api sehingga wangi.
  • Hidang panas.

17. Bawal Kukus Bersama Sos Kicap Halia

Bahan-bahannya
600 gm bawal kecil
20 gm halia muda. diracik halus
100 gm tomato, diracik halus
100 gm cendawan hitam
5 gm garam
Sedikit lada putih
1 gm minyak bijan
10 gm cili merah, diracik halus
15 gm daun parsli cina
60 gm minyak halia
100 gm kicap cair
20 ml stok ikan
caranya
  • Gaulkan bawal bersama halia, sebahagian tomato, cendawan hitam, garam, lada putih dan minyak bijan.
  • Kukus hingga masak dan sejat air lebihan. Hidangkan ikan bersama cili merah, lebihan tomato, dan parsli segar.
  • Tuang minyak halia dan kicap cair sebelum disajikan.

18. Ikan Keli Panggang Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahannya
1 kilo ikan keli [dipanggang]
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
7 biji cili padi(kalau nak pedas tambah lagi)
1 mangkuk santan pekat
sedikit santan cair
sedikit buah cekur
hirisan daun cekur
sedikit garam
sedikit perasa

caranya
  • Tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih,
    dan buah cekur sehingga lumat.
  • MAsukkan ikan keli dalam periuk. Campurkan
    dengan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk.
  • MAsukan santan cair. Kemudian didihkan pada api yang
    sederhana.
  • Apabila sudah mendidih masukkan pula santan pekat,
    gram dan serbuk perasa. Biarkan hingga mendidih.
  • Akhir sekali taburkan dengan daun cekur tadi..
    Senang jerkan ....kalau pedas lagi best..
    Selamat mencuba

19. Cencaru Bersumbat

Bahan-bahannya
2 ekor ikan cencaru, anggar 1 kg berat
Minyak untuk dilengser
1 ½ camca besar mentega-untuk disumbat
½ biji bawang besar, dicincang-untuk disumbat
8 tangkai daun sup, dihiris batangnya sahaja-untuk disumbat
1 biji cili merah, dibuang biji dan dihiris-untuk disumbat
3 tangkai daun bawang, dihiris-untuk disumbat
1 ulas bawang putih, dicincang-untuk disumbat
½ cawan kerang, direbus dan dihiris-untuk disumbat
½ camca teh serbuk lada sulah-untuk disumbat
1 camca besar cili giling-untuk disumbat
Garam secukup rasa-untuk disumbat
1 biji telur-untuk disumbat
½ cawan serbuk roti-untuk disumbat
caranya
  • Cairkan mentega di dalam periuk.
  • Tumis bawang besar, batang daun suo, cili merah, daun bawang dan bawang putih. Kacau hingga wangi.
  • Masukkan kerang, serbuk lada sulah dan cili giling. Kacau rata. Angkat dan masukkan garam, telur dan serbuk roti.Kacau hingga ia sebati.
  • Alas kertas timah pada tin bakar dan lengserkan dengan sedikit minyak. Letak ikan yang telah dibuang tulang tengahnya melalui bahangian perut, di atas kertas timah dan masukkan inti ke dalam perut ikan. Bakar ikan 30-40 minit pada suhu 200'c.
  • Apabila ikan masak, angkat dan letakkan di dalam piring. Siat kulit ikan pada bahagian atasnya dan tuangkan sos dadih.

20. Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-bahannya
 
600 gm ikan pari
300 gm bendir
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan
4 - 6 helai daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
Bahan-bahan digiling halus:
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
caranya
  • Ikan disiang dan dicuci bersih. Panaskan minyak.
  • Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing.
  • Kemudian masukkan serai titik. Kacau rata. Masukkan ikan dan air asam jawa. Kacau rata.
  • Apabila mendidih masukkan bendir, daun kesum, bunga kantan dan garam. Kacau rata.

21. Daging Gulung Bakar
Bahan-bahannya
4 biji kentang, direbus dan dilenyek
200 gm keju parut
Sedikit garam
½ camca teh serbuk lada putih
1 camca teh jintan putih, ditumbuk halus
1 cm halia, dikisar
Sedikit daun ketumbar
5 ulas bawang putih, ditumbuk
500 gm daging cincang
2 batang lobak merah, diparut
caranya
  • 1 cm halia, dikisar
  • Sedikit daun ketumbar
  • 5 ulas bawang putih, ditumbuk
  • 500 gm daging cincang
  • 2 batang lobak merah, diparut

22. Daging Masak Kicap Lada Hitam
Bahan-bahannya
1kg Daging
- 1 Sudu besar lada hitam ditumbuk
- 2 biji cili masak dibelah dua
- halia sebesar ibu jari dihiris
- 4 ulas bawang merah di mayang
- 2 ulas bawang putih di mayang
- 2 batang serai diketuk
- 5 biji cili api diketuk
- 5 sudu besar kicap pekat tamin
- 3 sudu besar cuka
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 5 sudu besar minyak untuk menggoreng
- garam dan ajinomoto secukup rasa
caranya
  • Terlebih dahulu Daging direbus. Kemudian dipotong kecil-kecil.
  • Panaskan kuali, kemudian tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Kemudian masukkan daging, lada hitam, kicap, cuka, cili api dan serai. Kacau rata dan tambahkan dgn sedikit air rebusan daging tadi. Gaul lagi hingga mendidih.
  • Sekiranya kuah menjadi kering, tambahkan lagi air rebusan daging tadi, kemudian masukkan bawang besar garam dan serbuk perasa secukupnya.
  • Bila kuah dah agak pekat sedikit, bolehlah dipadamkan api. 

23.Daging Berempah
Bahan-bahannya
300 gm daging
10 ulas bwang merah
4 ulas bawang putih
3 camca serbuk rempah kari
1 biji kelapa (¼ cawan dibuat kerisik)
2 cm halia
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 cm kulit kayu manis
¼ cawan kerisik
2 sudu minyak makan
1 helai daun limau purut
Garam
caranya
  • Daging dicuci & potong ikut suka.
  • Tumbuk halia & gaul bersama daging. Bawang merah & putih dimayang halus.
  • Panaskan minyak & tumiskan bawang, cengkih, bunga
    lawang & kayu manis. Bila bawang kuning,
    masukkan rempah, daging & santan cair.
  • Bila empuk daging, kecilkan api & masukkan pati santan. Masak sampai pekat.
  • Bubuh daun limau purut, kerisik & garam sambil di kacau supaya jangan hangus

 24. Daging Masak Merah
Bahan-bahannya
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
caranya
  • Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
  • Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm. Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan cili kering.
  • Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
  • Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & angkat.

25. Daging Goreng Lada Hitam
Bahan-bahannya
Daging (dihiris halus)
Lada hitam secukup rasa
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Kesemua bahan di tumbuk.
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap pekat
Garam
Bahan perasa
* Sukatan bahan2 adalah mengikut jumlah daging yg digunakan & mengikut agakan puan-puan sendiri.
caranya
  • Campurkan kesemua bahan2 dengan daging dan diperap seketika (10 min pun boleh tapi kalau lagi lama lagi sedap)
  • Kemudian panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan yang telah diperap, masukkan sedikit air untuk melembutkan daging dan tutup kuali hingga daging empuk.
  • Rasa masakan anda dan apabila daging empuk, air telah kering, masukkan hirisan bawang besar.

26 .Daging Goreng Cili Padi
Bahan-bahannya
Daging (dihiris nipis)500g
Cili padi 10 ulas
Bawang besar 3 biji
Halia 1/2 inci
Sos Tiram 2 sudu makan
Garam secukup rasa
Gula sedikit(jika suka)
Cili merah potong menyerong
Limau kasturi 2 biji (jusnya)
caranya
  • Blend cili padi, halia dan dua biji bawang besar;
  • Daging digoreng hingga garing. Seeloknya daging batang pinang agar lembut. Setelah itu angkat;
  • Tumis bahan (1) di atas hingga garing;
  • Kemudian masukkan sos tiram, garam, gula dan sebiji lagi bawang besar tadi yang dihiris bulat serta cili merah.
  • Setelah bawang layu sedikit masukkan jus limau kasturi;
  • Akhir sekali masukkan daging dan gaul rata. Masak selama 1 minit dan bolehlah dihidangkan.

27. Daging Masak Serai
Bahan-bahannya
Daging Masak Serai
1 kilo daging
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5 inci halia
2 batang serai
sedikit gula melaka
1 sudu budu
sedikit lada hitam
garam
caranya
  • serbuk perasa
  • bawang merah,putih dan halia dimayang halus
  • masukkan kedalam periuk bersama sama daging yang telah dihiris,
  • serai diketuk,masukkan air untuk dibuat kuah.
    masukkan semua bahan bahan tadi dan dibiarkan menggelegak.

28. Bergedel Goreng
Bahan-bahannya
125 gm daging cincang/kisar
5 biji besar ubi kentang (direbus & dibuang kulitnya)
2 camca mentega
Garam & lada sulah secukup rasa
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
6 ulas bawng merah (dihiris & digoreng hingga garing)
1 pokok daun bawang (dicincang)
1 pokok daun sup (dicincang)
1 biji kuning telur
½ camca buah pala parut
Sedikit serbuk perasa
Putih telur dari 1 biji telur
Minyak makan yang banyak untuk menggoreng sedikit serbuk perasa
caranya
  • Lecekkan ubi kentang bersama-sama 1 camca.
  • Mentega & bubuh serbuk perasa secukup rasa.
  • Campurkan daging, bawang putih bawang merah & mentega selebihnya dengan kentang yang telah dilecek.
  • Campurkan pula dengan bahan-bahan uyang lain kecuali minyak & putih telur. Sesuaikan rasanya.Bentukkan bulat-bulat seperti bola & leperkan sedikit.
  • Pijarkan minyak di atas api yang sedrhana.Celupkan bergedel-gedel itu dalam putih telur & gorengkan.
  • Apabila telah masak & kekuning-kuningan,angkat & toskan minyaknya betul-betul di atas kertas dapur.
  • Hidangkan panas-panas dengan nasu putih

29. Bifstik Daging
Bahan-bahannya
600 gm daging kambing, dipotong mengikut suka
300 gm kentang, dihiris dan digoreng
2 batang lobak merah, dipotong dan digoreng
1 tin kecil kacang pis
2 camca sedang kicap pekat
2 biji tomato, dibelah empat
3 biji bawang besar, dihiris bulat
1 tin kecil puri tomato
5 tangkai cili hijau, dibelah dua
2 camca sedang minyak sapi
Air untuk mengempukkan daging
Garam secukupnya
Bahan-bahan tumis:
Pelaga
Kulit kayu manis
Cengkih
Bahan-bahan digiling lumat:

1 camca teh lada putih
1 biji bawang besar
1 camca teh jintan manis
2 ulas bawang putih
1 sm halia
caranya
  • Daging digaul bersama bahan-bahan giling. Perap sebentar.
  • Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis bawang besar hingga kuning.
  • Masukkan air, daging dan puri tomato. Masak hingga daging empuk baru masukkkan tomato, cili merah, cili hijau, kicap, garam, kentang, kacang pis dan lobak merah. Kacau hingga rata. Angkat.

30. Daging Masak Sambal Halia
Bahan-bahannya
½ kg Daging
½ inci halia (dihiris)
2 biji kentang (dipotong 4 dan di goreng)
1 ulas bawang besar (dihiris)
1 cawan air asam jawa
Garam dan gula (secukup rasa)
Minyak (untuk menumis)
Bahan dikisar:
9-11 keping cili kering
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 ½ inci halia

caranya
  • Panaskan minyak di dalam kuali.Masukkan halia yang telah dihiris. Tumis hingga naik bau.
  • Masukkan bahan yang telah dikisar.Tumis hingga garing dan naik bau.
  • Masukkan daging,biar hingga keluar airnya,baru dikacau. Tunggu hingga daging masak.
  • Masukkan air asam jawa. Tunggu hingga ia mengelegak. Masukkan kentang dan bawang besar.
  • Masukkan secukup rasa gula dan garam. Biarkan ia pekat


 http://nutriweb.org.my/recipe/vol2/images/timur20b.jpg
31. Singgang Daging Terengganu
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
500 g daging, tanpa lemak
Bahan-bahan A
5 g (1 sudu makan) biji ketumbar           ditumbuk kasar
2 g (1 sudu teh) lada hitam
Bahan-bahan B
4 g (2 sm) lengkuas
4 g (2 sm) halia                dihiris
4 g (2 sm) kunyit
4 g ( 4 biji) cili kering, dipotong anggaran 2 sm dan dibuang biji
10 g daun kesom, tanpa batang
5 g (3 keping) asam keping
60 g (5 biji) bendi, dipotong tangkai dan hujung ekor
210 g (2 biji) ubi kentang, dipotong 2.5 sm x 2.5 sm
3 g (1/2 sudu teh) garam
2 liter (8 cawan) air, untuk merebus daging
Cara memasak
  1. Daging dibersihkan dan dipotong nipis (1/2 sm - 3/4 sm).
  2. Rebus daging hingga empuk. Sekiranya daging tidak empuk, tambahkan air dan biarkan sehingga air rebusan menjadi 4 cawan. Masukkan bahan-bahan (A), (B), ubi kentang dan rebus lagi dengan api perlahan.
  3. Masukkan asam keping dan garam secukupnya.
  4. Bila mendidih, masukkan cili kering yang dipotong. Bila daging dan ubi kentang sudah cukup empuk, masukkan bendi, daun kesom dan kacau balik-balikkan.
  5. Bila bendi sudah agak masak, angkat dan hidangkan.
Berat satu hidangan: 280 g

http://nutriweb.org.my/recipe/vol2/images/timur2b.jpg


32. Kerutup Ayam (Lauk Nasi Dagang)
Hidangan untuk 10 orang
Bahan-bahan
1 kg ayam, dipotong 10 dan dibuang kulit
10 g (10 biji) cili kering
200 g (20 ulas) bawang merah
15 g (3 ulas) bawang putih              (A) dikisar halus
10 g (2 sm) halia
10 g (2 sm) lengkuas
200 g kelapa parut dibuat kerisik
60 g (6 sudu makan) rempah kerutup, dibancuh dengan 1/4 cawan air
10 g (1 sudu makan) gula/gula melaka
5 g (2 keping) asam keping
20 g (1 batang) serai diketuk
30 g (4 sudu makan) minyak sayuran
100 g (6 - 8 biji) cili hijau
250 ml (1 cawan) air
5 g (1 sudu teh) garam
Cara menyediakan kerisik
1.   Kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing dan kekuningan.
  1. Tumbuk atau kisar kelapa goreng semasa ia masih panas sehingga lumat dan mengeluarkan minyak.
Cara memasak kerutup
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan (A) bersama rempah kerutup, serai, garam, gula dan asam keping sehingga wangi.
2.   Masukkan ayam dan kerisik, tambahkan air dan masak sehingga pekat.
3.   Masukkan cili hijau untuk menambah perisa.
4.   Perlahan api dan biarkan sebentar, kemudian angkat.
5.   Hidangkan lauk ini bersama nasi dagang.
Berat satu hidangan: 160 g


http://nutriweb.org.my/recipe/vol2/images/timur3b.jpg
33. Asam Pedas Sayur Keladi
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
300 g (1) pohon keladi (batang bersama ubi)
5 g (2 sm) kunyit hidup       (A) 
10 g (5 biji) cili padi           ditumbuk halus
80 g (4 sudu makan) tempoyak
20 g udang kering/geragau basah
2 g (2 keping) asam keping                                              Bahan (B)
3 tangkai daun kesom (pilih daun dan batang kecil)
10 g (2 sudu teh) garam
1250 ml (5 cawan) air
Cara memasak
1.   Bersihkan sayur keladi dan buang kulit pada batangnya.
2.   Potong sepanjang 5 sm dan manakala ubi keladi dipotong dadu.
  1. Celur batang dan ubi keladi di dalam air mendidih selama lebih kurang 3 minit dan toskan.
4.   Campurkan bahan (A), (B) dan air ke dalam periuk.
5.   Kacau hingga sebati dan masak hingga mendidih.
6.   Masukkan batang keladi, ubi serta garam dan kacau. Biarkan seketika.
7.   Kecilkan api dan masak sehingga ubi empok.
8.   Angkat dan hidangkan.
Nota:
  1. Sukatan tempoyak boleh diubahsuai mengikut citarasa masing-masing dan jenis tempoyak (masam/manis).
  2. Resipi ini adalah satu pilihan dari pelbagai hidangan sayuran. Selain dari lazat, ianya sesuai untuk hidangan rendah lemak.
Berat satu hidangan: 160 g



 http://nutriweb.org.my/recipe/vol2/images/timur4b.jpg
34. Daging Panggang ala Kelantan
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
1 kg daging tanpa lemak
30 g (6 sm) halia
80 g (8 ulas) bawang merah                              (A) ditumbuk halus
20 g (seketul besar ibu jari) kunyit hidup
70 g (3 batang) serai
20 g (4 sudu teh) lada sulah
10 g (2 sudu teh) garam
Untuk Hiasan
5 helai daun salad
1/2 biji timun
1 biji tomato
Cara memasak
1.   Daging dicuci dan dipotong 5.
  1. Perap daging dengan bahan (A) bersama garam dan lada sulah selama 1 jam.
3.   Panggang daging sehingga masak.
  1. Potong daging kepada kepingan nipis dan hidang bersama timun, tomato, daun salad dan sambal air asam.
Berat satu hidangan: 200 g
Sambal Air Asam
Bahan-bahan
100 g (10 biji) cili merah
50 g (5 ulas) bawang merah
10 g (2 sm) halia                            ditumbuk halus
30 g udang kering
20 g belacan
20 g air asam jawa, dicampur dengan 1 cawan air
3 g (1/2 sudu teh) garam
Cara menyediakan
  1. Campurkan bahan yang ditumbuk dengan air asam jawa dan garam.
  2. Hidangkan dengan daging panggang.



http://nutriweb.org.my/recipe/vol2/images/timur5b.jpg
35. Kerabu Mangga Muda
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
350 g (5 biji) mangga muda, dibuang kulit dan diparut halus
20 g (1 biji) bawang besar, dimayang
10 g (1 biji) cili hijau, dipotong dadu
10 g (1 biji) cili merah, dipotong dadu
100 g sotong basah saiz sederhana, dicelur sehingga empuk dan dipotong bulat
10 g (1 sudu makan) udang kering, ditumbuk halus
10 ml (1 sudu makan) cuka
10 ml (1 sudu makan) jus limau nipis/kasturi
5 g (1 sudu teh) garam
10 g (2 sudu teh) gula
Hiasan
100 g kacang gajus panggang/kacang tanah (goreng tanpa minyak dan ditumbuk halus)
Cara memasak
1. Masuk kesemua bahan ke dalam bekas dan gaul.
2. Hiaskan dengan taburan kacang gajus/kacang tanah tumbuk dan hidangkan.
Berat satu hidangan: 80 g


 36. Ayam Masak Gulai TempoyakJerantut

Bahan-Bahan:
Ayam ½ ekor 
15 biji cili padi(ikut rasa)
 
kunyit hidup ½ inci
 
garam secukup rasa
 
bawang kecil 1 biji 
serai 2-3 batang
 
Tempoyak 2-3 sudu (ikut rasa-pekat atau tidak)
 
Cara:
Ayam dibasuh bersih dengan tepung dan asam jawa untuk menghilangkan bau. 
Tumbuk kunyit,cili padi,garam,bawang kecil sehingga lumat dan titikkan serai kemudian gaulkan bahan dengan tempoyak.
 
tempoyak yang sudah digaul dengan lada boleh diggaulkan bersama ayam dan dicamprkan 2-3 gelas air.masak ayam dengan api sederhana sehingga naik minyaknya.Tambahkan asam keping jika tidak cukup masam.tambah garam jika perlu.. selamat mencuba...
Cadangan Hidangan:
Sedap dimakan dengan nasi putih dan ulam-ulaman..pada waktu tengahari atau malam.
Tambahan:
Bertambah sedap jika dipanaskan 1-2 kali lagi...kuih semakin pekat..jika tempoyak baru dan dibuat oleh orang jerantut..lagiiiii..kaw..percayalah.. 


 37. Begedil Istimewa

Bahan-Bahan:
10 keping roti gardenia (direndam dgn sedikit air masak) 

2 Biji telur ayam (di pukul dgn sedikit garam)

Bahan A
 
5 tangkai lada merah segar
 
1 biji bawang merah
 
4 ulas bawang putih
 
Daun sup
 
Daun bawang
Bahan B 
daging ayam / lembu yang di kisar
 

garam secukup rasa
 
minyak masak
Cara:
Mayang bahan A. gaul semua bahan A dan B sehingga rata. masukkan roti yang telah kembang satu demi satu ke dalam adunan dan ramas. masukkan secubit garam. 

apabila adunan telah boleh di bentuk, kepalkan adunan seperti ikut saiz yg di ingini. panaskan minyak di kuali.
 

balut adunan dengan telur tadi dan goreng sehingga masak.
Cadangan Hidangan:
sedap di makan dengan nasi atau begitu sahaja.
Tambahan:
pastikan begedil di balikkan selalu semasa memasak. masak dengan api yang sederhana.


 38. Asam Pedas Ayam

Bahan-Bahan:
½ ekor ayam, dibersihkan dan dipotong-potong 
2 keping asam gelugur
 
1 cawan minyak masak
 
1 ikat daun kesum
 
Gula dan garam secukupnya
 
2 cawan air
 
10 tangkai cili kering, digiling
6 biji bawang merah, digiling 
1 sm halia, digiling
 
Sedikit belacan, digiling
 
4 tangkai cili merah, digiling
 
2 ulas bawang putih, digiling
 
1 sm kunyit basah, digiling
Cara:
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan giling hingga garing. Masukkan ayam dan air. Masak hingga mendidih. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum. Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.


 39. Ayam bakar enak

Bahan-Bahan:
3 camca besar minyak masak
Sedikit garam
1 ekor ayam
1 camca besar perahan limau nipis
500 ml santan daripada 1 biji kelapa

Bahan dikisar:
8 biji cili merah
2 batang serai
1 cm kunyit
8 biji bawang merah

Disangrai dan ditumbuk:
1 camca teh jintan putih
1 camca teh lada hitam
4 biji buah keras
Cara:
Panskan minyak, tumis bahan kisar dan bahan tumbuk sehingga wangi. Angkat. Lumurkan garam dan separuh bahan tumis tadi pada bahagian luar dan dalam ayam. Letak ayam di dalam bekas tahan panas. Campur perahan limau dan santan, tuang ke atas ayam. Tutup bekas dengan foil dan bakar pada suhu 200 darjah 1 1/2 jam atau sehingga masak. Ketika menghidang, tuang baki bahan tumis tadi pada paha ayam.



40. Ayam Berempah

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
garam secukup rasa
 
4 sudu besar minyak makan
 
1 cawan teh pati santan
 
Air limau 1 biji limau nipis
Bahan Giling: 
15 ulas bawang merah
 
5-6 batang lada merah
 
8 ulas bawang putih
 
2 cm kunyit hidup
Cara:
Satukkan bahan-bahan giling & garam. Lomor rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Pijarkan minyak diatas api yang besar. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan
dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.
Cadangan Hidangan:
Untuk 4 orang saja



0 comments: