1. Barbeque Ayam
Berempah
Bahan-bahannya
1 kg ayam @ 1kg kepak ayam
4 sudu besar serbuk cili
5 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
4 cm halia
4 cm lengkuas
10 batang serai(dihiris halus)
2 sudu besar jintan manis (blender kering)
1 1/2 sudu besar jintan putih (blender kering)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
4 sudu besar serbuk cili
5 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
4 cm halia
4 cm lengkuas
10 batang serai(dihiris halus)
2 sudu besar jintan manis (blender kering)
1 1/2 sudu besar jintan putih (blender kering)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
- caranya
Bersihkan ayam kemudian toskan airnya. Masukkan semua bahan ke dalam blender termasuk jintan yang telah diblend kering. - Perap ayam selama 2-3 jam sebelum dibakar. (Lebih
lama perap lebih sedap)
2.Ayam Masak Lemak
Daun Kunyit
Bahan-bahannya
Ayam seekor di potong ikut selera
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Cili Api kampung 20 biji
- Sedikit halia
- Sedikit lengkuas
- dua biji tomato dibelah empat
- Sedikit kunyit serbuk
- Sehelai daun kunyit disimpul
- Santan RM1.00 bahagikan dua
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Cili Api kampung 20 biji
- Sedikit halia
- Sedikit lengkuas
- dua biji tomato dibelah empat
- Sedikit kunyit serbuk
- Sehelai daun kunyit disimpul
- Santan RM1.00 bahagikan dua
caranya
- Kisarkan cili, bawang, halia, kunyit, dan
lengkuas. Kemudian masukkan kedalam periuk. Masukkan ayam dan jerang
diatas api yang sederhana.
- Agak2 isi ayam dah memutih sedikit masukkan satu
bahagian santan dan campur semangkuk air sejuk dan serbuk kunyit kacau
hingga sebati dan biar dia menggelegak seketika.
- Kemudian masukkan daun kunyit yang disimpul tadi
dan buah tomato. Kacau biar sebati masukkan satu bahagian santan lagi.
- Bila menggelegak masukkan garam, ajinomoto dan
bolehlah padam api.
3.Ayam Percik Special
Bahan-bahannya
- 1 ekor ayam yang agak besar (dipotong 4 dan di
kelar-kelar sedikit supaya masak di dalammya dan ditoskan airnya)
Bahan A: (diblender dengan sedikit air)
3 batang serai
2 inci halia
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah
Bahan B:
1 1/2 cawan air asam jawa pekat
7 sudu besar gula
garam secukupnya
Bahan C:
6 sudu besar cili kering yang sudah di blender (kalau tak nak pedas kurangkan sikit)
1 cawan santan pekat
caranya
Panaskan kuali dan masukkan minyak. - Tumiskan bahan A sehingga agak kering dan wangi.
Masukkan gula, bila agak pekat masukkan air asam jawa.
- Biarkan mendidih dan masukkan ayam. Kacau rata.
- Tambahkan garam, biarkan ayam separuh masak baru
masukkan cili kering. Bila mendidih masukkan santan pekat. Bila kuah
separuh pekat, keluarkan ayam tadi kedalan bekas lain. Kacau lagi kuah
percik yang tinggal sehingga pekat. Tutup api.
- Sekarang bolehlah di bakar ayam tadi sambil
dicurahkan sedikit kuah percik keatas ayam tadi.(Jangan dibakar terlalu
lama kerana ayam tadi telah pun pun dimasak)
- Bila sudah siap bolehlah dihidangkan ayam percik
special bersama kuahnya.
4. Ayam Berempah Ala
Sate
Bahan-bahannya
Bahan-bahannya
1/2 ekor ayam
Bahan untuk dikisar:
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
sedikit serbuk kunyit
garam
gula melaka
Bahan untuk dikisar:
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
sedikit serbuk kunyit
garam
gula melaka
caranya
- Kisar semua bahan-bahan diatas sehingga
hancur. - Perapkan bersama ayam selama 6 jam.Selepas itu
gorenglah dgn api sederhana dan tutup sehingga ayam masak.
Selamat mencuba
5. Ayam Masak Merah
Bahan-bahannya
Bahan untuk dikisar:
30 gm cili kering
30 gm halia
20 gm bawang putih
90 gm serai
200 gm bawang besar
300 gm tomato
200 gm minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
1.5 kg ayam dipotong 10 bahagian dan digoreng setengah masak
caranya
30 gm cili kering
30 gm halia
20 gm bawang putih
90 gm serai
200 gm bawang besar
300 gm tomato
200 gm minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
1.5 kg ayam dipotong 10 bahagian dan digoreng setengah masak
caranya
- Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan
bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
- Setelah itu masukkan ayam, garam, gula dan serbuk
perasa secukup rasa. Gaulkan hingga sebati dan rata.
- Apabila telah kering bolehlah diangkat.
6. Ayam & Sayuran Masak Paprik
Bahan-bahannya
500 gm ayam dipotong kecil
Sedikit sotong, udang, daging
4 biji tomato
1 batang carrot
1 peket jagung muda
100 gm bunga kobis
100 gm brocolli
2 helai daun limau purut
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
Bahan-bahannya
500 gm ayam dipotong kecil
Sedikit sotong, udang, daging
4 biji tomato
1 batang carrot
1 peket jagung muda
100 gm bunga kobis
100 gm brocolli
2 helai daun limau purut
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
caranya
- Bawang merah,putih dan halia ditumis hingga
kekuningan, kemudian masukkan cili kisar hingga naik bau, kemudian
masukkan garam.
- Masukkan sos tiram dan biar sebentar. Masukkan
ayam, daging, sotong, udang dan sayuran. Biarkan hingga masak.
Masukkan daun limau purut untuk baunya. - Kemudian masukkan sos cili untuk memekatkan kuah
paprik.
7. Ayam Panggang Lemak
Bahan-bahannya
Bahan-bahannya
1 ekor ayam yang sederhana besarnya,
dibelah perut atau dipotong sesuka hati.
Kelapa parut diambil santan pekat sebanyak 3 cawan
Seinci halia
Seinci kunyit hidup
10 ulas bawang merah sederhana besarnya.
10 biji bunga cengkih
3 keping asam keping
5 helai daun limau parut
Sehelai daun kunyit
3 Helai daun salam
Garam secukup rasa
Kelapa parut diambil santan pekat sebanyak 3 cawan
Seinci halia
Seinci kunyit hidup
10 ulas bawang merah sederhana besarnya.
10 biji bunga cengkih
3 keping asam keping
5 helai daun limau parut
Sehelai daun kunyit
3 Helai daun salam
Garam secukup rasa
caranya
- Ayam dibelah dua, halia dan kunyit ditumbuk
sampai lumat, tumbuk bawang putih dan bawang merah.
- Kemudian disapukan kepada ayam sesudah
dibersihkan.
Panaskan kuali, masukan santan dan daun kunyit, daun limau,cengkih, kayu manis, asam keping dan garam.
Kacau santan sampai rata sehingga agak panas. - Masukkan ayam, masak dengan api yang
sederhana.
Setelah kering santan, barulah diangkit.
*Kalau mahu disedapkan lagi, bakar seketika dalam ketuhar.
*Susun dengan taburan sohon goreng.
8. Ayam Bersos Tiram
& Cili Kering
Bahan-bahannya
½ ekor ayam
3 inci halia - seelok-eloknya halia muda
2 biji bawang putih ( di hiris bulat)
1 biji bawang besar ( di hiris bulat)
8-10 tangkai cili kering ( di potong 2 inci)
3 sudu besar sos tiram
Sedikit daun bawang
Sedikit garam dan serbuk perasa
Sedikit minyak
Sedikit air
Sedikit tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
3 inci halia - seelok-eloknya halia muda
2 biji bawang putih ( di hiris bulat)
1 biji bawang besar ( di hiris bulat)
8-10 tangkai cili kering ( di potong 2 inci)
3 sudu besar sos tiram
Sedikit daun bawang
Sedikit garam dan serbuk perasa
Sedikit minyak
Sedikit air
Sedikit tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
caranya
- Ayam di potong kecil-kecil. Basuh bersih ayam
tersebut dan lumurkan sedikit sahaja garam.
- Panaskan minyak dan goreng ayam tersebut selama
10 minit (agak-agak masak). Kemudian tumiskan bawang besar, halia dan
bawang putih (dengan minyak yg sedikit).
- Bila agak garing masukkan ayam tadi bersama-sama
sos tiram dan cili kering. Kacau dengan api yang perlahan.
- Masukkan garam (agak-agak kerana sos tiram dan
ayam tersebut telah masin) , serbuk perasa dan bancuhan tepung jagung
tadi.
- Bolehlah di angkat dan taburkan daun bawang tadi.
9. Ayam Bakar Mayonis
Bahan-bahannya
Bahan-bahannya
1 ekor ayam yang bersaiz serdahana
1 bungkus kecil rempah kari ayam
5 sudu mayonis
Sedikit garam dan kunyit
1 bungkus kecil rempah kari ayam
5 sudu mayonis
Sedikit garam dan kunyit
caranya
- Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
- Kemudian lumurkan rempah tersebut ke ayam tadi
dan ratakan maryonis ke atas ayam tersebut dan biarkan selama 1 jam
sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro atau oven.
10. Ayam Masak Siam
Bahan-bahannya
5 ketul dada ayam
2 ketul kiub ayam
2 sudu besar lada giling
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 biji bawang besar(potong 4)
2 batang serai (dititik)
4 helai daun limau purut
1 biji limau purut (ambil airnya)
Sedikit minyak untuk menumis
2 ketul kiub ayam
2 sudu besar lada giling
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 biji bawang besar(potong 4)
2 batang serai (dititik)
4 helai daun limau purut
1 biji limau purut (ambil airnya)
Sedikit minyak untuk menumis
caranya
- Dada ayam dipotong kecil-kecil.
- Tumiskan halia, bawang putih dan cili giling
hingga naik bau.
- Masukkan kiub ayam,serai dan daun limau purut.
- Masukkan isi ayam yang telah
dipotong-potong.Tutup masakan dengan penutup sebentar.
- Apabila ayam hampir masak, perahkan limau nipis
dan masukkan bawang besar.
- Tumis sebentar dan angkat untuk dihidangkan.
11. Gulai Lemak Ikan
Haruan
Bahan-bahannya
1 ekor ikan haruan
kelapa parut 1/2 biji
Cili api - 6/7 btg, asam keping,serbuk kunyit,bawang,garam secukup rasa.
1 ekor ikan haruan
kelapa parut 1/2 biji
Cili api - 6/7 btg, asam keping,serbuk kunyit,bawang,garam secukup rasa.
caranya
- Ikan dibersihkan.
- Tumbuk cili padi sampai lumat.
- Dalam periuk,masukkan santan yg telah
diperah,ikan,cili,asam keping,dan garam secukup rasa.Masak sehingga kuah
pekat.
12. Ikan Merah Bersos Cili
Bahan-bahannya
400 gm ikan merah
150 gm cili kering
75 gm serai
100 bawang putih
100 bawang merah
1/2 sudu besar belacan
1 liter minak masak
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
10 helai daun limau purut
100 gm cili sos
150 gm cili kering
75 gm serai
100 bawang putih
100 bawang merah
1/2 sudu besar belacan
1 liter minak masak
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
10 helai daun limau purut
100 gm cili sos
caranya
- Pearapkan isi ikan dengan garam dan goreng hingga
garing. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis. Tumis
bahan-bahan yang dikisar sehingga naik baunya.
- Masukkan sos ikan , gula dan garam secukup rasa.
Biarkan seketika.
- Atur ikan yang telah digoreng di dalm pinggan.
Kemudian tuangkan sos yang telah siap tadi diatasnaya dan bolehlah
dihidangkan.
13. Ikan Siakap Kukus
Bahan-bahannya
seekor ikan siakap(sederhana besar)
-2 batang serai dititik
-satu inci halia dipotong halus
-daun bawang, sup
-sebiji bawang besar dihiris bulat
-cili besar(belah dua) dan asam boi
-rempah tomyam(botol),minyak jagung
-2keping nenas keping, jeruk mempelam
gula,garam & bahan perasa(secukup rasa)
-2 batang serai dititik
-satu inci halia dipotong halus
-daun bawang, sup
-sebiji bawang besar dihiris bulat
-cili besar(belah dua) dan asam boi
-rempah tomyam(botol),minyak jagung
-2keping nenas keping, jeruk mempelam
gula,garam & bahan perasa(secukup rasa)
caranya
- ikan dibersihkan dan diletakkan di dalam pinggan
melengkung (yang sesuai).
- masukkan lada merah, serai, hirisan halia, daun
bawang/sup, dan asam boi.
- hiaskan dengan nenas dan jeruk mempelam.
- masukkan bancuhan rempah tomyam (setengah
cawan),satu sudu makan minyak jagung,garam dan gula (secukup rasa)
.Kukuslah selama lebih kurang 10 minit.
14. Ikan Cencaru Goreng
Terutup
Bahan-bahannya
3 ekor ikan cencaru (bersihkan)
-lada kering*
-bawang merah*
-sedikit halia*
-2 batang serai*
-air asam jawa
-garam,gula & sedikit perasa
-minyak masak
(kisar bahan yg bertanda * )
-lada kering*
-bawang merah*
-sedikit halia*
-2 batang serai*
-air asam jawa
-garam,gula & sedikit perasa
-minyak masak
(kisar bahan yg bertanda * )
caranya
- goreng ikan cencaru
- panaskan minyak
- masukkan bahan2 yg dikisar tadi
- biarkan hingga naik bau
- masukkan sebatang serai yg telah
dititik
- masukkan ikan cencaru yg telah
digoreng tadi
- masukkan sedikit air asam
jawa,garam, gula dan sedikit perasa..
- biarkan selama 2 minit
mesti sedap punya... Selamat mencuba
15. Bawal Masam Manis
Bahan-bahannya
1 ekor ikan bawal
1 sudu besar tepung jagung
1 biji putih telur
1 biji bawang besar ] dipotong dadu
2 biji cili merah ]
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili
50 ml air
1 sudu kecil air limau nipis
Minyak masak
Garam dan gula
1 sudu besar tepung jagung
1 biji putih telur
1 biji bawang besar ] dipotong dadu
2 biji cili merah ]
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili
50 ml air
1 sudu kecil air limau nipis
Minyak masak
Garam dan gula
caranya
- Ikan dibuang sisik dan perutnya dibersihkan. Lap
ikan hingga kering. Gaulkan ikan dengan tepung jagung dan putih telur.
Perapkan selama 15 minit.
- Gorengkan ikan hingga kekuningan. Angkat dan
letakkan dalam pinggan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan
bawang besar.
- Masukkan semua sos, air limau nipis dan air.
Kacau hingga mendidih. Setelah cukup pekat, bubuhkan cili merah, garam dan
gula. Angkat dan tuangkan atas ikan hingga rata.
16. Ikan bungkus daun
pisang
Bahan-bahannya
3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-kisar halus
2 ulas bawang putih-kisar halus
3 sm halia-kisar halus
1 batang serai-kisar halus
2 sudu besar cili pes
1 helai daun kunyit-hiris halus
1 keping asam-hiris halus
100 ml santan
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahannya
3 ekor ikan kembung
2 ulas bawang merah-kisar halus
2 ulas bawang putih-kisar halus
3 sm halia-kisar halus
1 batang serai-kisar halus
2 sudu besar cili pes
1 helai daun kunyit-hiris halus
1 keping asam-hiris halus
100 ml santan
Garam dan gula secukup rasa
caranya
- Tumiskan bahan kisar (sebentar sahaja)
dan masukkan cili pes,asam jawa,dan santan.Angkat. - Gaulkan garam dan gula.Apabila rasanya
seimbang,gaulkan ramuan ke atas ikan.Gaul rata.
- Bungkus ikan dengan daun pisang(seekor setiap
bungkusan)dan ratakan ramuan serta lipat.
- Bakar di atas arang api sehingga wangi.
- Hidang panas.
17. Bawal Kukus
Bersama Sos Kicap Halia
Bahan-bahannya
600 gm bawal kecil
20 gm halia muda. diracik halus
100 gm tomato, diracik halus
100 gm cendawan hitam
5 gm garam
Sedikit lada putih
1 gm minyak bijan
10 gm cili merah, diracik halus
15 gm daun parsli cina
60 gm minyak halia
100 gm kicap cair
20 ml stok ikan
20 gm halia muda. diracik halus
100 gm tomato, diracik halus
100 gm cendawan hitam
5 gm garam
Sedikit lada putih
1 gm minyak bijan
10 gm cili merah, diracik halus
15 gm daun parsli cina
60 gm minyak halia
100 gm kicap cair
20 ml stok ikan
caranya
- Gaulkan bawal bersama halia, sebahagian tomato,
cendawan hitam, garam, lada putih dan minyak bijan.
- Kukus hingga masak dan sejat air lebihan.
Hidangkan ikan bersama cili merah, lebihan tomato, dan parsli segar.
- Tuang minyak halia dan kicap cair sebelum
disajikan.
18. Ikan Keli Panggang
Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahannya
1 kilo ikan keli [dipanggang]
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
7 biji cili padi(kalau nak pedas tambah lagi)
1 mangkuk santan pekat
sedikit santan cair
sedikit buah cekur
hirisan daun cekur
sedikit garam
sedikit perasa
caranya
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
7 biji cili padi(kalau nak pedas tambah lagi)
1 mangkuk santan pekat
sedikit santan cair
sedikit buah cekur
hirisan daun cekur
sedikit garam
sedikit perasa
caranya
- Tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih,
dan buah cekur sehingga lumat. - MAsukkan ikan keli dalam periuk. Campurkan
dengan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk. - MAsukan santan cair. Kemudian didihkan pada api
yang
sederhana. - Apabila sudah mendidih masukkan pula santan pekat,
gram dan serbuk perasa. Biarkan hingga mendidih. - Akhir sekali taburkan dengan daun cekur
tadi..
Senang jerkan ....kalau pedas lagi best..
Selamat mencuba
19. Cencaru Bersumbat
Bahan-bahannya
Bahan-bahannya
2 ekor ikan cencaru, anggar 1 kg berat
Minyak untuk dilengser
1 ½ camca besar mentega-untuk disumbat
½ biji bawang besar, dicincang-untuk disumbat
8 tangkai daun sup, dihiris batangnya sahaja-untuk disumbat
1 biji cili merah, dibuang biji dan dihiris-untuk disumbat
3 tangkai daun bawang, dihiris-untuk disumbat
1 ulas bawang putih, dicincang-untuk disumbat
½ cawan kerang, direbus dan dihiris-untuk disumbat
½ camca teh serbuk lada sulah-untuk disumbat
1 camca besar cili giling-untuk disumbat
Garam secukup rasa-untuk disumbat
1 biji telur-untuk disumbat
½ cawan serbuk roti-untuk disumbat
Minyak untuk dilengser
1 ½ camca besar mentega-untuk disumbat
½ biji bawang besar, dicincang-untuk disumbat
8 tangkai daun sup, dihiris batangnya sahaja-untuk disumbat
1 biji cili merah, dibuang biji dan dihiris-untuk disumbat
3 tangkai daun bawang, dihiris-untuk disumbat
1 ulas bawang putih, dicincang-untuk disumbat
½ cawan kerang, direbus dan dihiris-untuk disumbat
½ camca teh serbuk lada sulah-untuk disumbat
1 camca besar cili giling-untuk disumbat
Garam secukup rasa-untuk disumbat
1 biji telur-untuk disumbat
½ cawan serbuk roti-untuk disumbat
caranya
- Cairkan mentega di dalam periuk.
- Tumis bawang besar, batang daun suo, cili merah,
daun bawang dan bawang putih. Kacau hingga wangi.
- Masukkan kerang, serbuk lada sulah dan cili
giling. Kacau rata. Angkat dan masukkan garam, telur dan serbuk roti.Kacau
hingga ia sebati.
- Alas kertas timah pada tin bakar dan lengserkan
dengan sedikit minyak. Letak ikan yang telah dibuang tulang tengahnya
melalui bahangian perut, di atas kertas timah dan masukkan inti ke dalam
perut ikan. Bakar ikan 30-40 minit pada suhu 200'c.
- Apabila ikan masak, angkat dan letakkan di dalam
piring. Siat kulit ikan pada bahagian atasnya dan tuangkan sos dadih.
20. Asam Pedas Ikan
Pari
Bahan-bahannya
Bahan-bahannya
600 gm ikan pari
300 gm bendir
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan
4 - 6 helai daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
Bahan-bahan digiling halus:
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
300 gm bendir
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan
4 - 6 helai daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
Bahan-bahan digiling halus:
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 sm halia
caranya
- Ikan disiang dan dicuci bersih. Panaskan minyak.
- Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing.
- Kemudian masukkan serai titik. Kacau rata.
Masukkan ikan dan air asam jawa. Kacau rata.
- Apabila mendidih masukkan bendir, daun kesum,
bunga kantan dan garam. Kacau rata.
21. Daging Gulung
Bakar
Bahan-bahannya
4 biji kentang, direbus dan dilenyek
200 gm keju parut
Sedikit garam
½ camca teh serbuk lada putih
1 camca teh jintan putih, ditumbuk halus
1 cm halia, dikisar
Sedikit daun ketumbar
5 ulas bawang putih, ditumbuk
500 gm daging cincang
2 batang lobak merah, diparut
200 gm keju parut
Sedikit garam
½ camca teh serbuk lada putih
1 camca teh jintan putih, ditumbuk halus
1 cm halia, dikisar
Sedikit daun ketumbar
5 ulas bawang putih, ditumbuk
500 gm daging cincang
2 batang lobak merah, diparut
caranya
- 1 cm halia, dikisar
- Sedikit daun ketumbar
- 5 ulas bawang putih, ditumbuk
- 500 gm daging cincang
- 2 batang lobak merah, diparut
22. Daging Masak Kicap
Lada Hitam
Bahan-bahannya
1kg Daging
- 1 Sudu besar lada hitam ditumbuk
- 2 biji cili masak dibelah dua
- halia sebesar ibu jari dihiris
- 4 ulas bawang merah di mayang
- 2 ulas bawang putih di mayang
- 2 batang serai diketuk
- 5 biji cili api diketuk
- 5 sudu besar kicap pekat tamin
- 3 sudu besar cuka
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 5 sudu besar minyak untuk menggoreng
- garam dan ajinomoto secukup rasa
- 1 Sudu besar lada hitam ditumbuk
- 2 biji cili masak dibelah dua
- halia sebesar ibu jari dihiris
- 4 ulas bawang merah di mayang
- 2 ulas bawang putih di mayang
- 2 batang serai diketuk
- 5 biji cili api diketuk
- 5 sudu besar kicap pekat tamin
- 3 sudu besar cuka
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 5 sudu besar minyak untuk menggoreng
- garam dan ajinomoto secukup rasa
caranya
- Terlebih dahulu Daging direbus. Kemudian dipotong
kecil-kecil.
- Panaskan kuali, kemudian tumiskan halia, bawang
putih dan bawang merah sehingga wangi. Kemudian masukkan daging, lada
hitam, kicap, cuka, cili api dan serai. Kacau rata dan tambahkan dgn
sedikit air rebusan daging tadi. Gaul lagi hingga mendidih.
- Sekiranya kuah menjadi kering, tambahkan lagi air
rebusan daging tadi, kemudian masukkan bawang besar garam dan serbuk
perasa secukupnya.
- Bila kuah dah agak pekat sedikit, bolehlah
dipadamkan api.
23.Daging Berempah
Bahan-bahannya
300 gm daging
10 ulas bwang merah
4 ulas bawang putih
3 camca serbuk rempah kari
1 biji kelapa (¼ cawan dibuat kerisik)
2 cm halia
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 cm kulit kayu manis
¼ cawan kerisik
2 sudu minyak makan
1 helai daun limau purut
Garam
10 ulas bwang merah
4 ulas bawang putih
3 camca serbuk rempah kari
1 biji kelapa (¼ cawan dibuat kerisik)
2 cm halia
1 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 cm kulit kayu manis
¼ cawan kerisik
2 sudu minyak makan
1 helai daun limau purut
Garam
caranya
- Daging dicuci & potong ikut suka.
- Tumbuk halia & gaul bersama daging. Bawang
merah & putih dimayang halus.
- Panaskan minyak & tumiskan bawang, cengkih,
bunga
lawang & kayu manis. Bila bawang kuning,
masukkan rempah, daging & santan cair. - Bila empuk daging, kecilkan api & masukkan
pati santan. Masak sampai pekat.
- Bubuh daun limau purut, kerisik & garam
sambil di kacau supaya jangan hangus
24. Daging Masak Merah
Bahan-bahannya
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis
caranya
- Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna
merah sehingga empuk.
- Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan
cili kering.
- Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato
& daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
- Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak
sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar.
Kacau seketika & angkat.
25. Daging Goreng Lada
Hitam
Bahan-bahannya
Daging (dihiris halus)
Lada hitam secukup rasa
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Lada hitam secukup rasa
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Kesemua bahan di tumbuk.
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap pekat
Garam
Bahan perasa
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap pekat
Garam
Bahan perasa
* Sukatan bahan2 adalah mengikut jumlah
daging yg digunakan & mengikut agakan puan-puan sendiri.
caranya
- Campurkan kesemua bahan2 dengan daging dan
diperap seketika (10 min pun boleh tapi kalau lagi lama lagi sedap)
- Kemudian panaskan minyak dalam kuali, masukkan
bahan yang telah diperap, masukkan sedikit air untuk melembutkan daging
dan tutup kuali hingga daging empuk.
- Rasa masakan anda dan apabila daging empuk, air
telah kering, masukkan hirisan bawang besar.
26 .Daging Goreng Cili
Padi
Bahan-bahannya
Daging (dihiris nipis)500g
Cili padi 10 ulas
Bawang besar 3 biji
Halia 1/2 inci
Sos Tiram 2 sudu makan
Garam secukup rasa
Gula sedikit(jika suka)
Cili merah potong menyerong
Limau kasturi 2 biji (jusnya)
Cili padi 10 ulas
Bawang besar 3 biji
Halia 1/2 inci
Sos Tiram 2 sudu makan
Garam secukup rasa
Gula sedikit(jika suka)
Cili merah potong menyerong
Limau kasturi 2 biji (jusnya)
caranya
- Blend cili padi, halia dan dua biji bawang besar;
- Daging digoreng hingga garing. Seeloknya daging
batang pinang agar lembut. Setelah itu angkat;
- Tumis bahan (1) di atas hingga garing;
- Kemudian masukkan sos tiram, garam, gula dan
sebiji lagi bawang besar tadi yang dihiris bulat serta cili merah.
- Setelah bawang layu sedikit masukkan jus limau
kasturi;
- Akhir sekali masukkan daging dan gaul rata. Masak
selama 1 minit dan bolehlah dihidangkan.
27. Daging Masak Serai
Bahan-bahannya
Daging Masak Serai
1 kilo daging
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5 inci halia
2 batang serai
sedikit gula melaka
1 sudu budu
sedikit lada hitam
garam
1 kilo daging
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5 inci halia
2 batang serai
sedikit gula melaka
1 sudu budu
sedikit lada hitam
garam
caranya
- serbuk perasa
- bawang merah,putih dan halia dimayang halus
- masukkan kedalam periuk bersama sama daging yang
telah dihiris,
- serai diketuk,masukkan air untuk dibuat kuah.
masukkan semua bahan bahan tadi dan dibiarkan menggelegak.
28. Bergedel Goreng
Bahan-bahannya
125 gm daging cincang/kisar
5 biji besar ubi kentang (direbus & dibuang kulitnya)
2 camca mentega
Garam & lada sulah secukup rasa
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
6 ulas bawng merah (dihiris & digoreng hingga garing)
1 pokok daun bawang (dicincang)
1 pokok daun sup (dicincang)
1 biji kuning telur
½ camca buah pala parut
Sedikit serbuk perasa
Putih telur dari 1 biji telur
Minyak makan yang banyak untuk menggoreng sedikit serbuk perasa
5 biji besar ubi kentang (direbus & dibuang kulitnya)
2 camca mentega
Garam & lada sulah secukup rasa
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
6 ulas bawng merah (dihiris & digoreng hingga garing)
1 pokok daun bawang (dicincang)
1 pokok daun sup (dicincang)
1 biji kuning telur
½ camca buah pala parut
Sedikit serbuk perasa
Putih telur dari 1 biji telur
Minyak makan yang banyak untuk menggoreng sedikit serbuk perasa
caranya
- Lecekkan ubi kentang bersama-sama 1 camca.
- Mentega & bubuh serbuk perasa secukup rasa.
- Campurkan daging, bawang putih bawang merah &
mentega selebihnya dengan kentang yang telah dilecek.
- Campurkan pula dengan bahan-bahan uyang lain
kecuali minyak & putih telur. Sesuaikan rasanya.Bentukkan bulat-bulat
seperti bola & leperkan sedikit.
- Pijarkan minyak di atas api yang
sedrhana.Celupkan bergedel-gedel itu dalam putih telur & gorengkan.
- Apabila telah masak &
kekuning-kuningan,angkat & toskan minyaknya betul-betul di atas kertas
dapur.
- Hidangkan panas-panas dengan nasu putih
29. Bifstik Daging
Bahan-bahannya
600 gm daging kambing, dipotong mengikut
suka
300 gm kentang, dihiris dan digoreng
2 batang lobak merah, dipotong dan digoreng
1 tin kecil kacang pis
2 camca sedang kicap pekat
2 biji tomato, dibelah empat
3 biji bawang besar, dihiris bulat
1 tin kecil puri tomato
5 tangkai cili hijau, dibelah dua
2 camca sedang minyak sapi
Air untuk mengempukkan daging
Garam secukupnya
Bahan-bahan tumis:
Pelaga
Kulit kayu manis
Cengkih
300 gm kentang, dihiris dan digoreng
2 batang lobak merah, dipotong dan digoreng
1 tin kecil kacang pis
2 camca sedang kicap pekat
2 biji tomato, dibelah empat
3 biji bawang besar, dihiris bulat
1 tin kecil puri tomato
5 tangkai cili hijau, dibelah dua
2 camca sedang minyak sapi
Air untuk mengempukkan daging
Garam secukupnya
Bahan-bahan tumis:
Pelaga
Kulit kayu manis
Cengkih
Bahan-bahan digiling lumat:
1 camca teh lada putih
1 biji bawang besar
1 camca teh jintan manis
2 ulas bawang putih
1 sm halia
1 camca teh lada putih
1 biji bawang besar
1 camca teh jintan manis
2 ulas bawang putih
1 sm halia
caranya
- Daging digaul bersama bahan-bahan giling. Perap
sebentar.
- Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis bawang
besar hingga kuning.
- Masukkan air, daging dan puri tomato. Masak
hingga daging empuk baru masukkkan tomato, cili merah, cili hijau, kicap,
garam, kentang, kacang pis dan lobak merah. Kacau hingga rata. Angkat.
30. Daging Masak
Sambal Halia
Bahan-bahannya
½ kg Daging
½ inci halia (dihiris)
2 biji kentang (dipotong 4 dan di goreng)
1 ulas bawang besar (dihiris)
1 cawan air asam jawa
Garam dan gula (secukup rasa)
Minyak (untuk menumis)
Bahan dikisar:
9-11 keping cili kering
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 ½ inci halia
½ inci halia (dihiris)
2 biji kentang (dipotong 4 dan di goreng)
1 ulas bawang besar (dihiris)
1 cawan air asam jawa
Garam dan gula (secukup rasa)
Minyak (untuk menumis)
Bahan dikisar:
9-11 keping cili kering
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 ½ inci halia
caranya
- Panaskan minyak di dalam kuali.Masukkan halia
yang telah dihiris. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan bahan yang telah dikisar.Tumis hingga
garing dan naik bau.
- Masukkan daging,biar hingga keluar airnya,baru
dikacau. Tunggu hingga daging masak.
- Masukkan air asam jawa. Tunggu hingga ia
mengelegak. Masukkan kentang dan bawang besar.
- Masukkan secukup rasa gula dan garam. Biarkan ia
pekat
31. Singgang Daging Terengganu
Hidangan untuk 5 orang
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
500 g daging, tanpa lemak
500 g daging, tanpa lemak
Bahan-bahan A
5 g (1 sudu makan) biji ketumbar ditumbuk kasar
2 g (1 sudu teh) lada hitam
5 g (1 sudu makan) biji ketumbar ditumbuk kasar
2 g (1 sudu teh) lada hitam
Bahan-bahan B
4 g (2 sm) lengkuas
4 g (2 sm) halia dihiris
4 g (2 sm) kunyit
4 g ( 4 biji) cili kering, dipotong anggaran 2 sm dan dibuang biji
10 g daun kesom, tanpa batang
5 g (3 keping) asam keping
60 g (5 biji) bendi, dipotong tangkai dan hujung ekor
210 g (2 biji) ubi kentang, dipotong 2.5 sm x 2.5 sm
3 g (1/2 sudu teh) garam
2 liter (8 cawan) air, untuk merebus daging
4 g (2 sm) lengkuas
4 g (2 sm) halia dihiris
4 g (2 sm) kunyit
4 g ( 4 biji) cili kering, dipotong anggaran 2 sm dan dibuang biji
10 g daun kesom, tanpa batang
5 g (3 keping) asam keping
60 g (5 biji) bendi, dipotong tangkai dan hujung ekor
210 g (2 biji) ubi kentang, dipotong 2.5 sm x 2.5 sm
3 g (1/2 sudu teh) garam
2 liter (8 cawan) air, untuk merebus daging
Cara memasak
- Daging dibersihkan dan dipotong nipis (1/2 sm -
3/4 sm).
- Rebus daging hingga empuk. Sekiranya daging tidak
empuk, tambahkan air dan biarkan sehingga air rebusan menjadi 4 cawan.
Masukkan bahan-bahan (A), (B), ubi kentang dan rebus lagi dengan api
perlahan.
- Masukkan asam keping dan garam secukupnya.
- Bila mendidih, masukkan cili kering yang
dipotong. Bila daging dan ubi kentang sudah cukup empuk, masukkan bendi,
daun kesom dan kacau balik-balikkan.
- Bila bendi sudah agak masak, angkat dan
hidangkan.
Berat satu hidangan: 280 g
32. Kerutup Ayam (Lauk Nasi Dagang)
Hidangan untuk 10 orang
Hidangan untuk 10 orang
Bahan-bahan
1 kg ayam, dipotong 10 dan dibuang kulit
10 g (10 biji) cili kering
200 g (20 ulas) bawang merah
15 g (3 ulas) bawang putih (A) dikisar halus
10 g (2 sm) halia
10 g (2 sm) lengkuas
200 g kelapa parut dibuat kerisik
60 g (6 sudu makan) rempah kerutup, dibancuh dengan 1/4 cawan air
10 g (1 sudu makan) gula/gula melaka
5 g (2 keping) asam keping
20 g (1 batang) serai diketuk
30 g (4 sudu makan) minyak sayuran
100 g (6 - 8 biji) cili hijau
250 ml (1 cawan) air
5 g (1 sudu teh) garam
1 kg ayam, dipotong 10 dan dibuang kulit
10 g (10 biji) cili kering
200 g (20 ulas) bawang merah
15 g (3 ulas) bawang putih (A) dikisar halus
10 g (2 sm) halia
10 g (2 sm) lengkuas
200 g kelapa parut dibuat kerisik
60 g (6 sudu makan) rempah kerutup, dibancuh dengan 1/4 cawan air
10 g (1 sudu makan) gula/gula melaka
5 g (2 keping) asam keping
20 g (1 batang) serai diketuk
30 g (4 sudu makan) minyak sayuran
100 g (6 - 8 biji) cili hijau
250 ml (1 cawan) air
5 g (1 sudu teh) garam
Cara menyediakan kerisik
1.
Kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing dan kekuningan.
- Tumbuk atau kisar kelapa goreng semasa ia masih
panas sehingga lumat dan mengeluarkan minyak.
Cara memasak kerutup
- Panaskan minyak dan tumis bahan (A) bersama
rempah kerutup, serai, garam, gula dan asam keping sehingga wangi.
2.
Masukkan ayam dan kerisik, tambahkan air dan masak sehingga pekat.
3.
Masukkan cili hijau untuk menambah perisa.
4.
Perlahan api dan biarkan sebentar, kemudian angkat.
5.
Hidangkan lauk ini bersama nasi dagang.
Berat satu hidangan: 160 g
33. Asam Pedas Sayur Keladi
Hidangan untuk 5 orang
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
300 g (1) pohon keladi (batang bersama ubi)
5 g (2 sm) kunyit hidup (A)
10 g (5 biji) cili padi ditumbuk halus
80 g (4 sudu makan) tempoyak
20 g udang kering/geragau basah
2 g (2 keping) asam keping Bahan (B)
3 tangkai daun kesom (pilih daun dan batang kecil)
10 g (2 sudu teh) garam
1250 ml (5 cawan) air
300 g (1) pohon keladi (batang bersama ubi)
5 g (2 sm) kunyit hidup (A)
10 g (5 biji) cili padi ditumbuk halus
80 g (4 sudu makan) tempoyak
20 g udang kering/geragau basah
2 g (2 keping) asam keping Bahan (B)
3 tangkai daun kesom (pilih daun dan batang kecil)
10 g (2 sudu teh) garam
1250 ml (5 cawan) air
Cara memasak
1.
Bersihkan sayur keladi dan buang kulit pada batangnya.
2.
Potong sepanjang 5 sm dan manakala ubi keladi dipotong dadu.
- Celur batang dan ubi keladi di dalam air mendidih
selama lebih kurang 3 minit dan toskan.
4.
Campurkan bahan (A), (B) dan air ke dalam periuk.
5.
Kacau hingga sebati dan masak hingga mendidih.
6.
Masukkan batang keladi, ubi serta garam dan kacau. Biarkan seketika.
7.
Kecilkan api dan masak sehingga ubi empok.
8.
Angkat dan hidangkan.
Nota:
- Sukatan tempoyak boleh diubahsuai mengikut citarasa
masing-masing dan jenis tempoyak (masam/manis).
- Resipi ini adalah satu pilihan dari pelbagai
hidangan sayuran. Selain dari lazat, ianya sesuai untuk hidangan rendah
lemak.
Berat satu hidangan: 160 g
34. Daging Panggang ala Kelantan
Hidangan untuk 5 orang
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
1 kg daging tanpa lemak
30 g (6 sm) halia
80 g (8 ulas) bawang merah (A) ditumbuk halus
20 g (seketul besar ibu jari) kunyit hidup
70 g (3 batang) serai
20 g (4 sudu teh) lada sulah
10 g (2 sudu teh) garam
1 kg daging tanpa lemak
30 g (6 sm) halia
80 g (8 ulas) bawang merah (A) ditumbuk halus
20 g (seketul besar ibu jari) kunyit hidup
70 g (3 batang) serai
20 g (4 sudu teh) lada sulah
10 g (2 sudu teh) garam
Untuk Hiasan
5 helai daun salad
1/2 biji timun
1 biji tomato
5 helai daun salad
1/2 biji timun
1 biji tomato
Cara memasak
1.
Daging dicuci dan dipotong 5.
- Perap daging dengan bahan (A) bersama garam dan
lada sulah selama 1 jam.
3.
Panggang daging sehingga masak.
- Potong daging kepada kepingan nipis dan hidang
bersama timun, tomato, daun salad dan sambal air asam.
Berat satu hidangan: 200 g
Sambal Air Asam
Bahan-bahan
100 g (10 biji) cili merah
50 g (5 ulas) bawang merah
10 g (2 sm) halia ditumbuk halus
30 g udang kering
20 g belacan
20 g air asam jawa, dicampur dengan 1 cawan air
3 g (1/2 sudu teh) garam
100 g (10 biji) cili merah
50 g (5 ulas) bawang merah
10 g (2 sm) halia ditumbuk halus
30 g udang kering
20 g belacan
20 g air asam jawa, dicampur dengan 1 cawan air
3 g (1/2 sudu teh) garam
Cara menyediakan
- Campurkan bahan yang ditumbuk dengan air asam
jawa dan garam.
- Hidangkan dengan daging panggang.
35. Kerabu Mangga Muda
Hidangan untuk 5 orang
Hidangan untuk 5 orang
Bahan-bahan
350 g (5 biji) mangga muda, dibuang kulit dan diparut halus
20 g (1 biji) bawang besar, dimayang
10 g (1 biji) cili hijau, dipotong dadu
10 g (1 biji) cili merah, dipotong dadu
100 g sotong basah saiz sederhana, dicelur sehingga empuk dan dipotong bulat
10 g (1 sudu makan) udang kering, ditumbuk halus
10 ml (1 sudu makan) cuka
10 ml (1 sudu makan) jus limau nipis/kasturi
5 g (1 sudu teh) garam
10 g (2 sudu teh) gula
350 g (5 biji) mangga muda, dibuang kulit dan diparut halus
20 g (1 biji) bawang besar, dimayang
10 g (1 biji) cili hijau, dipotong dadu
10 g (1 biji) cili merah, dipotong dadu
100 g sotong basah saiz sederhana, dicelur sehingga empuk dan dipotong bulat
10 g (1 sudu makan) udang kering, ditumbuk halus
10 ml (1 sudu makan) cuka
10 ml (1 sudu makan) jus limau nipis/kasturi
5 g (1 sudu teh) garam
10 g (2 sudu teh) gula
Hiasan
100 g kacang gajus panggang/kacang tanah (goreng tanpa minyak dan ditumbuk halus)
100 g kacang gajus panggang/kacang tanah (goreng tanpa minyak dan ditumbuk halus)
Cara memasak
1. Masuk kesemua bahan ke dalam bekas dan gaul.
2. Hiaskan dengan taburan kacang gajus/kacang tanah tumbuk dan hidangkan.
1. Masuk kesemua bahan ke dalam bekas dan gaul.
2. Hiaskan dengan taburan kacang gajus/kacang tanah tumbuk dan hidangkan.
Berat satu hidangan: 80 g
36. Ayam Masak Gulai TempoyakJerantut
Bahan-Bahan:
|
|
Ayam ½ ekor
15 biji cili padi(ikut rasa) kunyit hidup ½ inci garam secukup rasa |
bawang
kecil 1 biji
serai 2-3 batang Tempoyak 2-3 sudu (ikut rasa-pekat atau tidak) |
Cara:
|
|
Ayam
dibasuh bersih dengan tepung dan asam jawa untuk menghilangkan bau.
Tumbuk kunyit,cili padi,garam,bawang kecil sehingga lumat dan titikkan serai kemudian gaulkan bahan dengan tempoyak. tempoyak yang sudah digaul dengan lada boleh diggaulkan bersama ayam dan dicamprkan 2-3 gelas air.masak ayam dengan api sederhana sehingga naik minyaknya.Tambahkan asam keping jika tidak cukup masam.tambah garam jika perlu.. selamat mencuba... |
|
Cadangan
Hidangan:
|
|
Sedap
dimakan dengan nasi putih dan ulam-ulaman..pada waktu tengahari atau malam.
|
|
Tambahan:
|
|
Bertambah
sedap jika dipanaskan 1-2 kali lagi...kuih semakin pekat..jika tempoyak baru
dan dibuat oleh orang jerantut..lagiiiii..kaw..percayalah..
|
37. Begedil
Istimewa
Bahan-Bahan:
|
|
10 keping
roti gardenia (direndam dgn sedikit air masak)
2 Biji telur ayam (di pukul dgn sedikit garam) Bahan A 5 tangkai lada merah segar 1 biji bawang merah 4 ulas bawang putih Daun sup Daun bawang |
Bahan B
daging ayam / lembu yang di kisar garam secukup rasa minyak masak |
Cara:
|
|
Mayang
bahan A. gaul semua bahan A dan B sehingga rata. masukkan roti yang telah
kembang satu demi satu ke dalam adunan dan ramas. masukkan secubit garam.
apabila adunan telah boleh di bentuk, kepalkan adunan seperti ikut saiz yg di ingini. panaskan minyak di kuali. balut adunan dengan telur tadi dan goreng sehingga masak. |
|
Cadangan
Hidangan:
|
|
sedap di makan
dengan nasi atau begitu sahaja.
|
|
Tambahan:
|
|
pastikan
begedil di balikkan selalu semasa memasak. masak dengan api yang sederhana.
|
38. Asam Pedas
Ayam
Bahan-Bahan:
|
|
½ ekor
ayam, dibersihkan dan dipotong-potong
2 keping asam gelugur 1 cawan minyak masak 1 ikat daun kesum Gula dan garam secukupnya 2 cawan air 10 tangkai cili kering, digiling |
6 biji
bawang merah, digiling
1 sm halia, digiling Sedikit belacan, digiling 4 tangkai cili merah, digiling 2 ulas bawang putih, digiling 1 sm kunyit basah, digiling |
Cara:
|
|
Panaskan
minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan giling hingga garing. Masukkan ayam
dan air. Masak hingga mendidih. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun
kesum. Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.
|
39. Ayam
bakar enak
Bahan-Bahan:
|
|
3 camca
besar minyak masak
Sedikit garam 1 ekor ayam 1 camca besar perahan limau nipis 500 ml santan daripada 1 biji kelapa Bahan dikisar: 8 biji cili merah |
2 batang
serai
1 cm kunyit 8 biji bawang merah Disangrai dan ditumbuk: 1 camca teh jintan putih 1 camca teh lada hitam 4 biji buah keras |
Cara:
|
|
Panskan
minyak, tumis bahan kisar dan bahan tumbuk sehingga wangi. Angkat. Lumurkan
garam dan separuh bahan tumis tadi pada bahagian luar dan dalam ayam. Letak
ayam di dalam bekas tahan panas. Campur perahan limau dan santan, tuang ke
atas ayam. Tutup bekas dengan foil dan bakar pada suhu 200 darjah 1 1/2 jam
atau sehingga masak. Ketika menghidang, tuang baki bahan tumis tadi pada paha
ayam.
|
40. Ayam Berempah
Bahan-Bahan:
|
|
1 ekor
ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
garam secukup rasa 4 sudu besar minyak makan 1 cawan teh pati santan Air limau 1 biji limau nipis |
Bahan
Giling:
15 ulas bawang merah 5-6 batang lada merah 8 ulas bawang putih 2 cm kunyit hidup |
Cara:
|
|
Satukkan
bahan-bahan giling & garam. Lomor rata-rata ke atas ayam & ketepikan
selama 3-4 jam. Pijarkan minyak diatas api yang besar. Goreng ketulan-ketulan
ayam hingga garing & rata kuningnya.Kecilkan api. Masukkan pati santan
& didihkan perlahan-lahan
dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti. |
|
Cadangan
Hidangan:
|
|
Untuk 4
orang saja
|
0 comments:
Post a Comment